PRICE LIST UPDATED

8 January 2013

Segmen : Saya Blogger Negeri .......


Assalamualaikum .. ^.^

* Click banner to join .. =)
Syarat-syaratnya :
1. Buat entry bertajuk Segmen : Saya Blogger Negeri ....... [DONE]
2. Tempek banner kat atas tue pastue backlink ke entry nie.. [DONE]
3. Pastue sila nyatakan anda blogger dari negeri mana. Sebab aku nak asingkan group untuk setiap negeri. Nanti senang kita nak blogwalking negeri masing-masing. [DONE]
4. Ceritakan tempat/makanan/benda apa yang best tentang negeri yang anda tinggal tue. [DONE]
4. Kelayakan nak join terbuka kepada blogger malaysia sahaja. [DONE]
5. Tag lah mana-mana blogger rapat anda. [DONE]
6. Tarikh tutup : TIADA. Sentiasa berjalan.

Merujuk kepada syarat no.3 Niena berasal daripada Johor ..
Lebih tepat lagi Niena dilahirkan di daerah Kota Tinggi .. Korang pernah dengar cerita Sultan Mahmud Mangkat Dijulang ? Ala , dolu-dolu pun ada cerita dia difilemkan .. Filem hitam putih lagi .. Makam dia ada lagi disini dengan Laksamana Bentan ..

Kisahnya isteri si Laksamana Bentan ni bernama Dang Anum mengidam nak makan buah nangka .. Lalu Dang Anum makan seulas nangka Sultan Mahmud .. Lalu Sultan pun murka dan bertititah supaya Dang Anum dibelah perutnya ..

Laksamana Bentan berang dan ketika Sultan Mahmud sedang dijulang untuk ke masjid untuk menunaikan solat Jumat , Laksamana Bentan membunuhnya .. Lalu , Sultan Mahmud pun bersumpah bahawa 7 keturunan Laksamana Bentan akan muntah darah jika menjejakkan kaki ke kota Tinggi ..


Pada masa tu bandar tu belum dinamakan Kota Tinggi lagi lah .. Kalau nak baca kisahnya , boleh baca kat SINI .. Tapi cerita ni betul .. Nenenk Niena pun cakap keturunan Laksamana Bentan memang akan muntah darah kalau jejak Kota Tinggi .. Tapi sekarang dah habis 7 keturunan tu ..

Buah nangka kat sini pun dulu susah nak hidup dan buahnya kurang elok .. Alhamdulillah sekarang baru lah boleh hidup and cantik buahnya .. Cerita pasal negeri Johor ni , apa makanan significant nya ya ? Erm .. Sebabnya Niena ni orangnya bukan jenis pemakan sangat .. Hihi ..

Tapi kat kampung Niena tinggal ni mestilah makanan kampung yang best .. Orang kampung Niena majoriti orang jawa .. Kalau jawa tang tang lah Nasi Ambeng paling syok ! Serious sedap sebab Nasi Ambeng ni dimakan dalam 1 dulang dalam majlis kenduri doa selamat , tahlil ringkas .. Jadi , silturahim antara kami memang erat .. 1 dulang tu dimakan dalam 4-5 orang .. Memang meriah .. Makan sorang-sorang tak best ..

Cuba tengok , meriah tak meriah nasi ambeng ni .. Haha ..
Credit : Alia Asyraf

Selain tu , johor juga terkenal dengan mi rebusnya .. Lagi-lagi kalau dapat mi rebus tulang .. Peh ! Mantap .. Biasanya tulang kambing .. Memang nikmat kot .. Fuh , terliur seyh bile ingat pasal makanan ni .. Haha .. 

Ni mi rebus ibu Niena buat .. Telur mesti sebiji .. No separuh-separuh ye ..

Roti Jala , made it on 5 January 2013 with my beloved mum .. =)

Mi hailam hasil tangan my mum .. =)

Laksa johor made by Cik Bunga , my aunt .. =)

Ha , akhir sekali keluar sudah makanan yang aku suka .. Haha .. Semua ni homemade ok .. No beli kat kedai .. 

Tempt yang menarik pula kat tempat Niena ni ialah air .. Di Kota Tinggi ada Air Terjun ..

Ni la air terjun Kota Tinggi .. Ni bahagian bawah .. Nak naik atas pi naik tangga .. Huhu ..

Selain air terjun di Desaru pun ada pantai .. Pantai ni dah makan ramai orang dah .. Hari tu yang masuk metro pasal bot pukat yang mayat diorang tak boleh angkat sebab berat tu .. Tu kat Desaru tu .. Nak baca berita tu ? Klik SINI ..

Dekat Desaru ada 3 pantai .. Salah satunya pantai Desaru , Tanjung Balau dan Batu Layar .. Rasanya tu je lah nak cerita .. Lain-lain tak da .. Haha .. Selamat bersegmen semua .. =)

Niena tag: 

Terima kasih kerana sudi membaca bingkisan hati Niena .. Suka ? Donate la .. =)

25 comments:

Mimie said...

Salam perkenalan drp akak...

Org johor upenye ye

Hana Jalil said...

Akakkk >.< lapar tgk roti jala tuh *terliur* makanan fav tuuuu. Btw salam perkenalan. Ngee. kita sama negeri. Hee lain daerah. :D

miss zerocinta said...

salam

saya dh follow sini

saye org terengganu

dari segmen yang same

dtg lar jenguk and follow

http://misszerocinta.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-dari-negeri.html

btw , nice blog :]

I K A :) said...

mai singgah sini :)
dtg dr segmen yg sama .
http://cikukika.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-dari-negeri.html

thiramohamadnoor™ said...

perrggghhh ! laksa... sodap tuuu..lama xmkn laksaaa.. hewheww...
boleh pos laksa mai skudai dak :)

thiramohamadnoor™ said...

perrggghhh ! laksa... sodap tuuu..lama xmkn laksaaa.. hewheww...
boleh pos laksa mai skudai dak :)

rodiyatul akmar said...

singgah sini , done follow awak :D

http://smileandsmile123bye.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

have a nice day :) salam perkenalan .

Mimie Najib said...

salam kunjugan dari segmen yang sama.. saya blogger dari perak.. :)

kalau sudi singgah sini jap ye.. :)
http://hanyadihatiku.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-dari-negeri.html

*orng johor rupanya niena ni..kmpng akk kt sgmat..heheh

bazilah abu hassan said...

Jalan jalan dari Terengganu. Done follow sini. Meh la Ganu, boleh makan keropok lekor sedap. :D
http://adikbintang.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-dari-negeri.html

Iqa Syafiqa said...

hai org johor !! ^^
mai dtg selangor !!

http://iqasyafiqa93.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

♥sherah♥ said...

singgah sini :D Hai blogger johor :D
datang dari segmen yang sama

http://scheyrare-worldofsurprises.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

deno said...

org ganu folow sini! jom! visit trg 2013! <3

http://dayangdeno.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

Syah said...

hai!jom join GA gempak ni!

http://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2013/01/pre-birthday-giveaway.html

http://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2012/12/kawaii-giveaway-by-mimie-isha.html

SuparMan SuaRez said...

Salam...Blogger Dari Sabah jauh Datang Nie. Huhu.Salam Kenal.
Dah FOLLOW Sini,Jemput Singgah Blog Saya jugak k.. ^__^
http://manssmile.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-dari-sabah.html

Cik Aichrah said...

Singgah dari segmen y sama ^^
dri Kelantan ^^ btw done follow awk!
Jemput singgah sini gak yer ;)

http://aichrah.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

Mohd Lokman Bin Ramli said...

Assalamualaikum dan salam sejahtera.. ^_^. selamat berkenalan kepada yang baru mengenali diri saya. Saya blogger dari terengganu tetapi sekarang menetap di melaka. jemput singgah ke rumah saya yang tak sebeberapa ini. Maaf juga lambat buat lawatan sebab sibuk dengan final exam..

http://www.lokmanramli.my/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri-terengganu.html

Mohd Lokman Bin Ramli said...

Assalamualaikum dan salam sejahtera.. ^_^. selamat berkenalan kepada yang baru mengenali diri saya. Saya blogger dari terengganu tetapi sekarang menetap di melaka. jemput singgah ke rumah saya yang tak sebeberapa ini. Maaf juga lambat buat lawatan sebab sibuk dengan final exam..

http://www.lokmanramli.my/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri-terengganu.html

Eedi Aziz said...

salam blogger dari Kelantan...bertandang dr segmen sama...Jemput ke Ladang "Pengemis Cinta"

Yaya LaRh said...

Dari Ngeri sembilan datang ke Johor , Harap Johor sudi datang ke Ngeri sembilan . XD .

http://nurhidayah-azami.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-dari-negeri.html

yeen miscelivious said...

wahh nasik ambang.. da lame tak makan
jom terjah ke nogori plk hik2
http://treasurelicious.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

♥Farhana♥ said...

datang dari segmen yang sama , blogger dari perak . done follow . jemput singgah dan follow blog saya --- > http://duniahatisaya.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

salam perkenalan :)

Ubaidullah Jaafar said...

Saya dari johor =)

http://www.ubaidullahjaafar.my/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri-johor.html

Mysyah Holiday said...

Assalamualaikum,
Slm singgah dan Slm blogger.
Done Follow. Dtg dr segmen yg sama, blogger dr Johor. Link


Jemput join segmen sy yer di (Tengok sini).

Cik Fie said...

dari segmen yang sama . :)

http://www.cikfie.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

♥ Izni ♥ said...

As'salam.
iz dtg dr sgmnt yg sme maaf llmbt ea rse bslh plak huhuhu
='(
SALAM PEKENALAN EA =D

HIDUP JOHO!!! HEHEHEHE

Copyright © . All Right Reserved by Niena Sofea